2013-05-30

Så konsumerar stilexperten


Så skoj att ni deltog i min lilla undersökning. Jag räknade precis ihop vad ni lägger i snitt på de olika kläderna. Här är resultatet avrundat till närmsta hundratal:

1. Vardagsjeans 1000 kr
2. Vår-/höstjacka 1500 kr
3. Vardagstoppar 300 kr
4. Sommarballerina 700 kr
5. Vinterskor 2000 kr
6. Finklänning 1300 kr

Spännande, eller hur? När jag tittar på min egen konsumtion så ligger jag under eller på samma nivå på vissa punkter och skyhögt över på andra. Såhär spenderar jag:

1. Vardagsjeans 900 kr
2. Vår-/höstjacka 3000 kr
3. Vardagstoppar 450 kr
4. Sommarballerina 400 kr
5. Vinterskor 3500 kr
6. Finklänning 1000 kr

Mitt resonemang kring de olika punkterna (eller försvarstalet kanske vi kan kalla det?!)

1. Jag gör ingen skillnad på vardags- och finjeans. Jag köper ofta fler (2-3) par åt gången och uppgraderar efter hand. Festjeansen är de "nyaste" och vardagsjeansen blir de som jag har använt mest.

2. För sex år sedan köpte jag en trenchcoat för 3000 kr. Kompletterade med en kort jacka för tre år sedan, även den kostade runt 3000 kr. Precis som någon läsare skrev så ser jag till kostnad per användning.

3. När det gäller vardagstopparna köper jag mellan 4-6 nya per år. För det mesta vita, långärmade t-shirts från Filippa K. Har köpt billigare toppar från H&M men tycker inte att de håller stilen eller storleken efter tvätt.

4. Jag har sedan mina år som flygvärdinna problem med fötterna. Jag är inte alls förtjust att gå i platta skor. Jag har ett par "skryt-ballerina" från Burberry som jag använder till fint. Varje säsong får de nya sulor och piffas till. De flesta andra ballerinor är från lågprisbutikerna med prislappar från 150-400 kr.

5. Har nu haft mina Bally Curlingkängor två vintrar. Förra paret hade jag i nio. Investerar i nya innersulor varje år och ser till att sköta om dem noggrant. Det blir en total kostnad på strax under 400 kr per år...

6. Klänningar ska vara skoj! Finklänningar använder mest till fest eller om jag håller en stilföreläsning. Ju mer trendig eller färgstark klänning desto billigare prislapp anser jag. En mer klassisk modell som kan användas till både till "business och begravning" kan kosta mer.

Härligt att du har orkat läsa hit. Nu kvarstår  frågan – hur ofta handlar ni? Köper ni nya vinterskor varje år? Hur länge håller era plagg? Kommentera gärna så kanske vi kan spinna in på basgarderob eller något annat.

8 kommentarer:

  1. Hej! Handlar basplagg ett par gånger per säsong, är väldigt slug och planerande..... Köper absolut inte nytt varje år utan sliter på (och sköter) dyra klassiker!

    SvaraRadera
  2. Uppskattar att du är så öppen med din shopping och hur du tänker. Köper själv billigare vinterskor men använder dem mellan tre och fyra år. Blir lika dyrt i länden.... tror jag. Tröttnar du aldrig på dina efter så många år? //MVH Nyfiken A-M

    SvaraRadera
  3. Intressant, kommenterade även förra inlägget men det försvann ut i cyberspace, hoppas detta går bättre.
    Som sagt, intressant frågeställning tycker jag. För tillfället handlar jag väldigt lite då jag varit gravid o mammaledig de senaste 4 åren. Inte så roligt att ha på sig fina kläder som är smutsiga efter fem minuter. Men även tidigare har jag nog de senaste åren blivit lite mer restriktiv i mitt handlande av kläder. Just skor tycker jag håller generellt ganska dåligt, köpte faktiskt ett par kavat kängor i sån där populär modell, de har jag vårdat ömt så jag hoppas att de kommer att hålla länge. På vintern använder jag annars gärna mina lundhagskängor (vandringsskor) då de alltid håller mina fötter varma o jag tycker inte om att frysa!

    Jag tycker att jeans håller sig bra. Har ett par från 2004, som kanske inte varit favoriten men ändå använts regelbundet o de börjar nu bli urtvättade o går nog snar sönder! Jag har ett par skjortor från Ann Taylor också från 2004, ser nya ut! Har också ett gäng koftor från Anna holtblad som hållit sig väldigt fina.

    Några av mina tankar, trevlig kväll, Karin

    SvaraRadera
  4. Jag köper dyrare och dyrare plagg och skor för varje år som går. Men å andra sidan håller de längre och inköpen sker allt mer sällan. Jag börjar hitta min stil och gör inte lika mycket felköp. Har även börjat sy om de kläder jag har i garderoben - mycket roligare att vara kreativ med det som finns hemma än att plocka färdiga plagg från galgarna i butiken!

    SvaraRadera
  5. Har oxå börjat handla allt mer medvetet. Försöker undvika impulsköp och kan tänka mej att spendera lite mer pengar på kläder/skor som kommer att hålla över flera år. Har dock "vårdpyjamas" på jobbet. Praktiskt men trist. Blir ibland lite konfunderad över vilka kläder jag ska satsa på i vardagen. Lite tankar och tips mottages tacksamt.

    SvaraRadera
  6. Jag vill tipsa dig om ett alternativ till curlingkängor (jag är nog trött at se (i 20 år) dessa på kvinnor i Sverige på vinter, särkillt med öppen dragkedja på baksida, du vet vad jag menar :). När man vill se mer fin ut även på vinter, t ex till kjol eller klänning (jag har det ofta, köper fina klänningar med lång ärm för vinter), då har jag knähöga vinterstövlar, hellst med äkta fårpälsfoder, det finns bl a av samma typ i mocka som curlingkägor, men med kilklack hos Högl (Österike) http://www.hoegl.com/goto/en/home. Det finns få svenska butiker som säljer det märket, men det finns en del på nätet. Jag brukar köpa olika typer av vinter stövletter/ kängor/ stövlar med el utan klack när jag reser utomlands, t ex i Baltikum (särkillt i Riga), det finns så mycket mer kvalité skor där som är anpassade för vinter, men ändå mer stiliga och kvinliga (även vinterkapor/ jackor och mycket bra utbud av stiliga och annorlinda kläningar också), där finns italienska och franska märken som inte finns här. För övrigt köper jag numera dyrare men färre plagg/ skor/ väskor, men använder de väldigt länge. Jag har en Burberry trench som jag vill ha hela livet, men varierar den med andra vår/ höst jackor som är halva priset, men också av fin kvalité och en del mer trendiga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättebra tips! Länge sedan jag besökte Baltikum nu. Det stämmer ju som du säger. Man är mer rustad för kallt väder och det finns allt från funktionsplagg till riktigt snygga och varma plagg.
      För egen del var det hög igenkänning. Jag är en utav dem med öppen dragkedja. Skrattade gott när du skrev det. Hihi :)
      Tack för länktipsen!

      Radera
  7. jag har nog aldrig varit en "shopaholic", men har ändå ofta gått de h&m och gina butiker och köpt plagg som de flesta i samma ålder har. Inget vidare skoj, och eftersom jag inte är intresserad av att spendera flera timmar i veckan i sådana butiker har jag på senare tid försökt att byta ut den "dussin garderoben" till något mer tidlöst, klassiskt med kvalitet. tänker noga igenom alla köpen, och låter "övergången" ta tid, men för tillfället har tiden varit knapp så har inte köpt kläder under nästan hela våren!

    tack för intressanta inlägg!

    SvaraRadera