2013-05-31

Fredagsfråga om att gästa ett bröllop


Hej! Det här är inte så mycket en stilfråga som en figurfråga, men jag hoppas verkligen du kan hjälpa mig ändå.
Jag har sedan starten följt program med t ex Trinny & Susannah och Gok Wan, och inser det smarta i att anpassa sina kläder efter sin figur. Jag har lite för kort överkropp och lite för bred midja men i gengäld långa ben och kvinnlig byst.

Nu till saken: Min bror gifter sig i augusti och jag har ofrivilligt gått upp massor i vikt. Jag känner mig full av komplex för i stort sett allt på min kropp. Jag har gått från storlek 38 till 52 och är jätteledsen. Jag är sjuk och kan inte motionera och måste acceptera hur jag ser ut nu, inkl på bröllopet och på de familjekort som kommer att tas.Min fråga är hur jag ska tänka. Jag är så pass tjock att det inte är klänningen som gör att jag ser tjock ut, utan jag ÄR faktiskt tjock. Så jag kan inte förvänta mig att hitta en klänning som trollar bort 40 kg. Men den behöver ju inte lägga till 10 heller. Pluskläder är dessutom ofta så tråkiga, bara som oformliga tält, när de borde vara ännu mer smickrande, ännu mer välskräddade. Och ska jag satsa på en champagnefärgad eller en smaragdgrön klänning (det är bröllopsfärgerna)? Mörkt förminskar väl, men ljust kanske tar mindre uppmärksamhet? Eller är mönstrat bästa trollkarlen?

Ska jag ens anpassa och ändra min stil eller bara ta vad jag tycker är snyggt för att det är självförtroendet som avgör om jag känner mig fin eller inte? Ska jag ha knälång klänning, för jag har relativt snygga ben, eller maxilång, för att förlänga och smala av helhetsintrycket? Ska jag markera midjan, som är relativt bred, och skapa illusionen av rätta kurvor, eller välja något som inte sitter åt men där detaljerna kanske består av ett spetstyg, så att det ändå "händer nåt"?

Du hör att jag är helt villrådig. Det vore fantastiskt att få höra dina tankar.
Mvh Anja

Hej Anja!
Det är ledsamt att vara sjuk och det är tråkigt när man inte känner sig nöjd med vikten och inte kan göra något åt den. Jag kan ana din frustration och hur jobbigt det måste vara att inte hitta fina kläder. Du har så himla bra frågor och jag ska försöka svara på bästa sätt. 

Du skriver ingenting om klädkoden så därför har jag gjort ett lite finare klädförslag och ett lite ledigare. De två klänningarna kommer från utlandet och finns i just din storlek, den champagnefärgade från en engelsk sida och den gröna från USA. Båda länderna har ett ganska bra utbud av kläder i större storlekar. Det gäller bara att dubbelkolla som att de verkligen levererar till Sverige. Om de inte gör det men du ändå vill ha något från exempelvis USA kan du kika närmare på  MyUS.com.

I utlandet ser storlekarna lite annorlunda ut. En svensk 52:a motsvarar engelsk 24:a eller 26:a. Beror lite på hur rymliga plagg den butiken säljer. Som inspiration kan du gärna kika in på butiken Curvissa. Tyvärr så levererar de inte utanför Storbritannien ännu. I USA är du istället en storlek 20 eller 22. Anledningen till att jag säger två storlekar är midjan. Du skriver nämligen att du är bred i midjan.

Länkar till klänningen, örhängena, väskan och skorna

Den här modellen markerar under bysten. Tyget kommer att framhäva din byst ännu mer vilket i sin tur kommer att göra att magen inte ser så stor ut. Utmaningen med den här typen axelband är att hitta underkläder som passar. Du bör också ha en sjal över axlarna när ni är i kyrkan. 

Så här ljust och skirt kan "tävla" med bruden och därför kan det vara smart att låta accessoarerna få vara färgklickar. Du kommer dock att dra till dig mer uppmärksamhet. Tyget saknar lyster vilket förminskar på samma sätt som om det vore mörkare. 


Länkar till klänningen, halsbandet, armbandet och skorna
Du skriver att du har fina ben så om det går så tycker jag absolut att du ska framhäva dem! Den här typen av klänning som är ganska rak gör ju att magen får plats. Tänk på att gör precis som modellen på bilden – knyt bandet så att knuten hamnar lite på sidan istället för mitt på.

Om halsringningen på klänningen är rund är det bra att addera ett halsband som är spetsigt och skapar en extra liten V-ringning. Ett större och iögonfallande armband drar blickarna neråt mot höfterna. Väljer du dessutom skor som har "det lilla extra" hamnar benen ännu mer i fokus.

Du avslutar med att fråga om du ska markera midjan. Jag ger dig mitt svar lite i blindo eftersom du inte har skickat med någon bild. Rent spontant så skulle jag säga nej. Däremot skulle jag markera området strax under bysten, det stället som den övre klänningen markerar.

Sätt dig i lugn och ro en dag, surfa runt på olika nätbutikers hemsidor. Det ska kännas bra för dig, du ska så klart följa klädkoden men du ska känna dig som dig själv. Jag hoppas att du har fått lite tips på vägen att hitta en fin klänning. Jag önskar dig god bättring och ett minnesvärt och härligt bröllop!

Lycka till! Hälsningar Katarina

FRÅGA! Har du också något som du vill fråga mig? Skicka din stilfråga till mig på fragakatarina@gmail.com så svarar jag i ett inlägg här på bloggen.

6 kommentarer:

 1. Vilket bra skrivet brev och lika bra svar som alltid. Noga genom tänkt och intressant, så även jag liten och tjock med storlek 38 känner mig inspirerad.
  Tack! /JennyP

  SvaraRadera
 2. Tack för berömmet Jenny P! Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Jag är helt överlycklig över ett så bra och uttömmande svar! Sitter och surfar för fullt och känner mig inspirerad istället för frustrerad. Tack!

  SvaraRadera
 4. Vilken underbar läsning, både brev, svar och kommentarer! Jag blir riktigt rörd :-)

  SvaraRadera
 5. Håller med föregående talare!

  SvaraRadera
 6. Anja! Det känns som att du har berört många med din fråga. Tack för förtroendet, det är inte alla som vågar fråga och skriva det som man känner. Hoppas att inspirationen håller i sig annars är du alltid välkommen tillbaka.

  Jag tror att det finns många läsare, inklusive jag själv, som gärna vill höra hur det går för dig. Så, om du vill, känner och har lust är du alltid välkommen att höra av dig igen och berätta hur det går!

  Kram Katarina


  SvaraRadera