2012-01-12

4 saker som hindrar dig från en perfekt garderob

En bild från min förra garderob inför ett reportage om garderobsrensning. 

En välfungerande garderob som motsvarar din livsstil är inte så svårt som det låter men det finns fällor på vägen. Många av mina kunder har kämpat länge och väl med sina garderober utan lyckat resultat. Omedvetna om det faktum att de har satt krokben på sig själva. Det gäller att se upp!

Jag har definierat de fyra viktigaste faktorerna som hindrar dig i din strävan mot en välfungerande garderob:

1. Förberedelse: Du pratar om det men det händer inget. Du menar på att du behöver organisera dig, familjen måste vara utanför huset eller du ska planera in en dag när du får tid. Lösningen är att kavla upp ärmarna och sätta igång direkt!

2. Förvaring: Du söker inspiration på nätet och ser snygga galgar och fina förvaringsboxar. Otroligt tjusigt och praktiskt, givetvis skulle du också kunna ha allt det men var ärlig här, allt drömmande om snygga boxar rensar ingen garderob. Lösningen stavas sopsäckar och papperspåsar!

3. Vikten: Du kämpar lite med dina extra kilon så det vore ju dumt att kasta de där mindre storlekarna. För så är det ju, snart är du ju nere i din "rätta" storlek och då minsann ska du kasta allt det stora. Tänk tvärtom - om du går ner imorgon kommer du ändå att vilja uppdatera dig och köpa nytt, inte dra på dig gamla paltor. Lösningen är att inse att du har rätt storlek idag!

4. "Bra-å-ha": Du har en trave med t-shirtar med reklamtryck, en bunt med byxor med pytteskavanker eller lite urtvättade tröjor för kommande arbetsdagar hemma. För nog är de bra att ha, alla dessa plagg, eftersom vi så ofta målar fasaden, rensar garaget eller tapetserar. Kom igen, en uppsättning "bra-å-ha" räcker långt, resten bara tar plats. Lösningen är att ställa dig frågan hur ofta du gjorde något av grovjobben förra året och svaret indikerar hur många uppsattningar som bör finnas i din garderob!

Några extra tips som kan hjälpa dig:

Om du har 5 par svarta byxor så kan jag med säkerhet säga att du inte använder alla lika mycket. Behöver du verkligen det par som du tycker minst om?

Tänk ut vem som är mottagare av dina utrensade plagg - Myrorna, syrran eller väninnan. Stuva sedan plaggen direkt i "deras" papperspåsar.

Känns det övermäktigt med garderobsrensning? Jag hoppas såklart att min lista ska hjälpa dig men om det ändå känns för tungt så kan det vara bra att veta att jag ofta gör det här hemma hos mina kunder. Jag finns på min mail: katarina@stilstudiogoteborg.se om du har frågor eller funderingar. Du får gärna sprida min lista men länka då gärna till min blogg!

2 kommentarer:

 1. Så sant som det är sagt! Bra med påminnelse, fortsätt såhär!!! Kram

  SvaraRadera
 2. Hej Katarina! Har varit sjuk hemma hela veckan. Börjar piggna till så smått och blev inspirerad av vårsolen till en gardrobsrensning. Flera kassar med noppriga kläder som "är bra att ha i trädgården", gamla favoriter som inte är så fräscha längre - men som jag sparat av nostalgiska skäl...
  Men fortfarande har jag en massa "udda" plagg som är hela, rena och passar men som jag har svårt att kombinera med något.

  Det blev i alla fall mycket mer plats och känns som det jag har ser bättre ut när jag inte har de tråkiga och noppriga kläderna brevid!

  Hälsningar,
  Sari

  SvaraRadera